Selecteer een pagina

Typsich Groesbeek

De BNNVARA serie Typisch zal de aankomende 12 afleveringen in het teken staan van Groesbeek. Het dorp waar ik geboren en getogen ben en ook weer woon. Een tijd terug had ik vernomen dat ze hier in het dorp opnames gingen maken. De stichting Kindervakantiewerk waar ik actief voor ben en mijn vriend waren beide benaderd. Mijn vriend heeft zelfs een gesprek gehad met de redacteur maar vanwege de planning was het helaas niet haalbaar. We hadden vernomen dat de pastor werd gefilmd, maar verder wisten we niks. Maandag was het dan zover de eerste aflevering. Nu kon ik eindelijk zien hoe ze ‘mijn’ dorp in beeld gingen brengen.

Pastor van Gestel

De eerste die in beeld kwam was pastor Van Gestel. Een man waar ik zelf altijd al een documentaire over wilde maken. Fascinerend persoon dus. Elke dag pakt hij zijn mapje erbij en belt hij de mensen die jarig zijn en ouder dan 80 jaar zijn geworden. Wat ze niet lieten zien is dat Jan ook actief is op Facebook en daar al zijn Facebookvrienden een persoonlijk berichtje stuurt. Ik zeg altijd dat een verjaardag niet compleet is zonder een felicitatie van Van Gestel. Alsof die man nog niks te doen heeft roept BNN VARA ook nog eens op om een felicitatie te melden op hun site zodat Van Gestel je kan feliciteren. Ocherm…

Kukuleku

Toen kwamen we aan bij misschien wel het raarste stuk uit deze aflevering. Het uitzoeken van een haan. Mariëlle doet namelijk mee met een haankukelwedstrijd en komt bij Chris een haan lenen. Het moet echt een goede zijn dus Mariëlle kijkt kieskeurig rond. Ze had ooit een haan die Erdogan heette. Je zou denken dat een haan met zo’n naam wel hard kraait, maar dat viel volgens Mariëlle toch flink tegen. Vervolgens heeft Mariëlle een oude haan van Chris gekregen om te plukken. Nou, voor deze Groesbeekse hier was het leegplukken van de haan toch wel even een moment dat ik mijn hoofd heb weggedraaid.

Gelukkig begint de haanplukscene altijd eerst met een levende kip. Het werkt als een soort van waarschuwing. Dan weet ik weer dat ik de andere kant op kan kijken.

Toen ik zelf ooit te zien was in het programma Oplichters op het Internet van Kees van der Spek, werd ik ondertiteld. Toen ik daar achter kwam was ik not amused. Zo erg was mijn accent toch niet? Gelukkig werden al mijn dorpsgenoten in deze aflevering ook ondertiteld. Dat stelde me dan toch nog een beetje gerust.

 

Canadees kerkhof

Twee weken geleden was het 75 jaar geleden dat operatie Market Garden startte hier in dit gebied. Iets wat niemand is ontgaan, want het hele dorp stond op zijn kop met activiteiten rondom deze gebeurtenis. Doordat deze grond veel geschiedenis heeft m.b.t. de Tweede Wereldoorlog denk ik dat elke persoon in Groesbeek wel vanuit huis of school verhalen heeft gehoord over deze tijd. Met school bracht je een bezoekje aan het Bevrijdingsmuseum of aan het Canadees Kerkhof. Laatstgenoemde was gelukkig ook de zien in de documentaire. Het is een mooie indrukwekkende plek, die zeker de moeite waard is om een bezoekje te brengen.

Zoals Saskia haar familie, heeft mijn familie ook een graf geadopteerd. Toen mijn oma stierf kwamen de adoptiepapieren in ons bezit. Samen met mijn ouders ben ik deze persoon op gaan zoeken op de begraafplaats. Als je vervolgens alle geboortedata en sterfdata leest krijg je een brok in je keel. De meeste jongens waren tussen de 16 en 20 jaar. Saskia heeft een mooie zoektocht gedaan naar het verhaal achter haar graf. Het graf van een jonge jongen die ervoor gezorgd heeft dat wij hier nu in vrede kunnen wonen. En ons dorp een mooie rijke geschiedenis heeft gegeven die wij nooit mogen vergeten.

“John je bent te vroeg”

Terug naar Van Gestel. Hij vertelde over zijn pijnlijke ongeluk. Het hele dorp heeft gezien en gemerkt dat Jan (zo mag je hem ook wel noemen hoor), achteruit was gegaan. Hij was een hele tijd afwezig en nadat hij weer een beetje was opgeknapt en weer thuis was, zag hij er niet meer uit als de Jan van Gestel hoe ik hem kende. Nu ik hem weer in deze documentaire zie stelt het me wel weer gerust dat hij goed is opgeknapt ondertussen. De grapjes die hij mooi vindt om te maken waren er nog steeds. Toen hij na zijn val naar het ziekenhuis gebracht werd kwam heel toevallig John Jacobs langs. De begrafenisondernemer van het dorp. Van Gestel lag met een gebroken rug op de brancard, maar riep nog even naar John “dat hij te vroeg was”. Het mooiste vind ik dan nog hoe Jan hier zelf om kan lachen.

Het bezoekje aan een van zijn sportieve hobby’s kan natuurlijk niet achterblijven. In deze aflevering is dat Achilles ’29. Met zijn stok in de hand loopt hij het terrein op. Jan zoekt vervolgens een plekje op de tribune. Hierop reageert de bewaker dat er nog ruimte zat is. Aan het gezicht van de bewaker te zien geniet hij van zijn eigen opmerking. Nadat de club in zwaar weer kwam zijn veel leden vertrokken. Het hele dorp en misschien wel zelfs het hele land weet dat er bij Achilles’29 op dit moment genoeg plek is. Ze lieten verder de problemen van de club achterwege en focusten zich op Jan en de supporters.

 ‘Je komt uit Groesbeek als…’

Na de uitzending moest er natuurlijk op de Facebookpagina ‘Je komt uit Groesbeek als…’ uitgebreid over het programma gesproken worden. De haan kon natuurlijk niet uitblijven. Dat het niet typisch Groesbeeks was, het niet smakelijk was en ga zo maar door. Gelukkig is dat zeuren op die Facebookpagina wel typisch Groesbeek.

In het voorstukje van de volgende aflevering zien we het bekende Liegbankje. Dit bankje maakte zijn vertoning al in de documentaire Voetbal is Oorlog. Deze keer is het iets anders, want Leo de Kraaij schuift aan. En nee niet alleen, maar met zijn accordeon. Ik kan niet wachten. En net zoals vele andere met mij denk ik. Vanavond zit heel Groesbeek weer voor de buis om te kijken wat er in de volgende aflevering gebeurd.